Jedzenie
stanowi fundamentalne znaczenie w naszym życiu. To jedno z
podstawowych potrzeb człowieka, które daje nam nie lada
przyjemność. Jemy również oczami, o czym świadczy staranność w
tworzeniu kulinarnych reklam, czasopism czy książek.
Kto czuwa nad
tym, aby potrawy na zdjęciach wyglądały atrakcyjnie i apetycznie?
Stylista
żywności - ang. Food Designer.
Wykonywanie
tego zawodu wymaga dużego doświadczenia w kwestii ekspozycji
żywności, jak i obszernej wiedzy kulinarnej, m.in. w dziedzinach
technologii gastronomicznej i towaroznawstwa, zasad podawania wina,
czy doboru sztućców. Do obowiązków stylisty należą m.in.
selekcja, kupno i obróbka produktów do sesji, dobór odpowiedniej
porcelany, stylizacja i dekorowanie dania oraz aranżacja tła i
otoczenia. Dobrze wykonane zdjęcie kulinarne tworzy skuteczną
reklamę pobudzającą wyobraźnię i wszystkie zmysły. Oprócz
doznań wizualnych podświadomie kreujemy w swoich głowach idealny
smak, zapach i konsystencję dania.
źródło foodportfolio.com
Jakie
triki stosują styliści, aby prezentowane na fotografii jedzenie
było perfekcyjne? Używają wykałaczek w celu podtrzymania
jedzenia, stosują naczynia wypełnione silikonem w celu uwydatnienia
składników potrawy. Ponadto popularne jest używanie barwników
wzmacniających kolor potrawy oraz impregnowanie produktów lakierem
w celu przedłużenia ich trwałości. Aby zwabić klienta, zdjęcie
żywności powinno być jak najbardziej wiarygodne, posiadać
wszelkie cechy naturalności, dlatego produkt główny powinien
znajdować się w otoczeniu rzeczy z nim związanych.
źródło foodportfolio.com
Prosty
przykład: masło będące priorytetem w sesji, idealnie współgra
ze świeżym chlebem lub kruchą bułką. W tle natomiast, moglibyśmy
postawić np. dzbanek z mlekiem, półmisek wędlin lub świeże
warzywa sezonowe. Wszystkie te produkty ściśle ze sobą współgrają,
co tworzy efekt wspomnianej wcześniej wiarygodności.
Obecnie w Polsce zawód ten uważany jest za
niszowy. I słusznie, bo profesjonalnych food designerów można
policzyć na palcach jednej ręki. Mimo nietuzinkowości, organizacje
kreatywne podejmują się tworzenia spotkań o tejże tematyce.
Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w
wydarzeniu Creative Mikser organizowanym w ramach Wawa Design
Festival.
Swoją
wiedzą o Food Designie i wielu odsłonach tego coraz
popularniejszego zjawiska podzielili się specjaliści z Polski oraz
Wielkiej Brytanii: Francesca
Zampollo pochodząca
z Wielkiej Brytanii - wykładowczyni , założycielka International
Food Design Society, konsultantka w zakresie Food Design, Gosia
Rygalik –
projektantka, oraz Marek
Cecuła – artysta,
projektant.
foto:Anna Kozłowska
Francesca Zampollo z ogromnym
zaangażowaniem opowiadała o swojej działalności i osiągnięciach.
Zaskoczeniem było to, gdy z uśmiechem na twarzy częstowała
wszystkich zaprojektowanymi przez Nią batonikami, jednocześnie
opowiadając w czym tkwi sekret ich specyficznego kształtu. W dużej
mierze to właśnie kształt produktu wpływa na wyobraźnię i
apetyt klienta. Tworzy dla historii jedzenia i pod jej wpływem.
źródło francesca-zampollo.com
Małgorzata Rygalik przyznaje, że
jedzenie to dla Niej nie tylko źródło kalorii, jedzenie to
materiał do tworzenia, rytuał i pewnego rodzaju ceremonia. Gosia
współpracuje z przemysłem oraz często angażuje się w projekty
realizowane dla instytucji kultury a jej artykuły i felietony można
przeczytać w magazynach kulinarnych. Tworzy wiele niepowtarzalnych
konstrukcji przeznaczonych do spożywania jedzenia np. stół
wykonany z czerstwych bagietek wzbudzający wielkie kontrowersje oraz
zainteresowanie i podziw.
źródło core77.com
laughingsquid.com
źródło ecofriend.com
Marek Cecuła – artysta ceramik, laureat wielu prestiżowych
nagród, wykładowca renomowanych uczelni artystycznych m.in.
ceramiki i wzornictwa. Tworzy niekonwencjonalne kompozycje i elementy
ceramiczne, nowe koncepcje i ciekawe możliwości jedzenia.
Jest
twórcą Studia Modus Design zajmującego się wykonywaniem ceramiki
odbiegającej zupełnie kształtem od wszelkich standardów. Swoim
podejściem do sztuki, studio zdobyło popularność i renomę
międzynarodową.
źródło wdobrymstylu.pl
źródło domosfera.pl
Szczerze
polecam tego typu przedsięwzięcia. To idealna okazja, aby
dowiedzieć się wielu przydatnych ciekawostek z branży kreatywnej.
Poniżej znajduje się kilka zdjęć wykonanych w dniu wydarzenia.
Stylizacja i design to trudna sztuka dająca niesamowite efekty.
Autor: Anna Kozłowska
Nie wiedziałam o takich trikach. Nie mniej jednak fotografie bardzo kuszą :) ten serniczek z malinkami mmm....
OdpowiedzUsuń